A lövészároktól Columbóig - a ballonkabát története

A háborúk, a háborús kutatások a sok borzasztó elmék ás áldozat mellett rengeteg hétköznapi dolgot is adtak az emberiség számára. A ruhaiparban ezt leginkább az innovatív anyagok használatában érezzük meg. Megtalálod a boltokban a bőrödnél is lélegzőbb sport cuccokat vagy akár a tűzálló konyhai kesztyűt, amelyeket mind a hadiiparnak köszönhetünk.

Az egyik leghétköznapibb, katonai eredetű ruhadarabunk pedig nem más, mint a ballonkabát.

a_gi_februa_r-0218_copy.jpgkép: Gergely Dóra, https://www.instagram.com/gergelydoraphoto/

Ballonkabát, viharkabát, trencskó vagy simán csak tavaszi kabát, sokféleképpen nevezik ezt a darabot.
A mai ballonkabátok elődjét bizony katonák hordták.
Az angolban használatos ‘trench coat’ kifejezés tükörfordítása magyarul (lövész)árok-kabát, amely jól szemlélteti azt, hol is viselték ezeket legtöbbször.

A hagyományos ballonkabát duplasoros gombolású, kétszer öt, azaz tíz gombos. Derék részen övvel ellátott, csuklónál szintén pántos. A csuklópánt célja eredetileg az volt, hogy a megfelelő vízzárást biztosítsa a katonák számára akkor is, amikor karjukat felemelve, távcsővel kémlelik az ellenséget.
A vállán sokszor található visszagombolható pánt pedig arra szolgált, hogy a puskaszíjat le is tudja rögzíteni.

A klasszikus ballonkabát bézs vagy keki színű. Ez nem azért van, hogy a hideg színtípusokkal, akiknek egyik sem áll jól, kibabráljanak. A színválasztás mögött az állt, hogy terepen megfelelő rejtőszín legyen és kevésbé legyenek feltűnők a katonák az ellenség számára.

Megalkotás

A Burberry és az Aquascutum is jogot formálnak az első trench kabát megalkotására, ami az 1850-as évekre tehető. Nehéz eldönteni, kié volt az eredeti terv, de az biztos, hogy Thomas Burberry nevéhez köthető a gabardin, egy sűrű szövésű, erős tartású anyag megalkotása 1879-ben. Ez után 1901-ben küldte el hivatalosan az első, ebből az anyagból készült, esőkabátnak szánt modelljeit a brit hadsereg számára. Ennek a ruhadarabnak a célja alapvetően a szél és az eső elleni védelem volt, ezért nem is volt vastag, ám a mai, testreszabott modelleknél nagyobb volt.

A
ruhadarab a hétköznapi viseletben csak később terjedt el. Ebben fő szerepe a veteránoknak volt, akik előszeretettel viselték a trencskójukat békeidőben is, így átszivárgott a civilek ruhatárába. 

Hollywood is segített abban, hogy hozzászokjunk a ballonkabáthoz: Humphrey Bogart is ezt viselte a Casablanca című filmben, és Columbo nyomozónak is egyik védjegyévé vált.
Itt nézegethetsz még híres ballonokat filmekből.


Milyen kabátot válassz?

Ma már rengeteg ruhatárban megtalálható a trench coat. Rengeteg színben, anyagból és formában készülnek ezek a kabátok. Nehéz is igazán jó tanácsot adni arra, mit is érdemes venni.
Én azt javaslom, nyugodtan játssz a színekkel: vegyél bármilyen színes kabátot! Az anyagválasztással is játszhatsz. A sima, strapabíró szövött anyagtól a műanyagig rengeteg mindent megtalálsz.
A hosszát próbáld meg úgy megválasztani, hogy ne legyen túl rövid, de túl hosszú sem.
A rövid, csípőcsontig érő ballon a lényegét veszti el, a számodra túl hosszú pedig vizuálisan összenyom. A térd fölött végződő hossz még ideális, arról nem is beszélve, hogy az eredeti ballonkabát jellegét is megtartja.


Az én kedvenc ballonkabátom egy 100% poliuretán darab. Műbőr és gumi közötti érzetű anyagból van, tökéletes esőkabát, mert biztosan nem ázik át, és szuperül véd a széltől is. Nem vastag, ellenben szigetel.
Klasszikusnak mondható, dupla gombsoros, összesen tíz gombbal, ami esetemben patent. Megtalálható rajta a klasszikus deréköv, a vállra illesztett pánt és a nyaki részen még egy plusz kapocs is, ami segít a szoros gombolásban.


Ma már rengeteg olyan darabot láthatsz a boltokban, ami ugyan utal a hagyományos ballonra, de mégis más.  
Egy jó, hétköznapi, városi ballon lazán illik ránk, alá fér egy plusz pulóver is, és ideális esetben a térd fölé ér valamennyivel. Igazi klasszikus, de alapvetően a lazább, hétköznapi, sportosabb stílus jó kiegészítője. Megfelelő színben, jó minőségű anyaggal ma viszont már elegánsabb összeállításokhoz is passzintható!

Fotók: Gergely Dóra https://www.instagram.com/gergelydoraphoto/

Agi Huszka Style www.agihuszka.hu

F
acebook:  @agihuszkastyle
Instagram: @agihuszka_style

A bejegyzés trackback címe:

https://agihuszka.blog.hu/api/trackback/id/tr8014832960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Agi Huszka Style

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása