Optikai csalódások az öltözködésben - a fejformád

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, az öltözködés az arányokról és a vízsszintes-függőleges vonalak játékáról szól. A jólöltözöttségnek sok összetevője van: jó, ha ismered a színeidet, de ennél még fontosabb, hogy ismerd az arányaidat. 
Mert felvehetsz te bármilyen drága és minőségi blézert vagy zakót ami máson fantasztikusan áll, ha nem illik a te tested arányaihoz és a saját színeidhez, akkor rajtad nem fog jól mutatni. És így sajnos igen távol kerülsz attól, hogy jólöltözöttnek tartsanak a külső szemlélők. 

Az egyik legfontosabb az arcunk, és amin az elhelyezkedik, a fejünk. A fejünk formája és a testünkhöz mért aránya nagyon sokban befolyásolja azt, hogy a veled szembe kerülő emberekre milyen benyomást teszel. 

Biológiai alapok

Az emberi test ábrázolásakor a festészetet, rajzot tanulók számára az első dolog, amit meg kell tanulni, azok a helyes testarányok. Ezek alapján ha felnőtt vagy, a fejed nagysága pontosan a testednek 1/8-ad részét teszi ki. A többi 7/8-ad az állad aljától a talpadig tart. Ez az átlagos, egészséges és ideális testarány, amit mi magunk is tudat alatt keresünk és számításba is veszünk. Az agyunk a másik ember arcformájának és nagyságának függvényében kialakít magában egy képet, egy benyomást arról, milyen magas lehet az illető és milyen lehet a testalkata. 

human_proportions.png

Az arcformád hatása a megítélésedre

Azonban sokan nem a természet általál kitalált és átlagos arányokkal rendelkeznek. Például pár centivel hosszabb vagy rövidebb a fejük, mint az 1/8-os arány alapján lennie kellene. És a hosszabb arcformával rendelkezőket magasabbnak ítéljük meg, a rövidebb, kerekebb arcúakat pedig alacsonyabbnak gondoljuk, mint a valóság.
Agyunk automatikusan elkezdi kalkulálni a fejforma és fejarány alapján az egész test magasságát.

A magasabb emberekre pedig akarva-akaratlanul reagálunk. Erősebbnek, vezetésre alkalmasabbnak fogjuk őket érezni, 'jobban felnézünk rájuk'. És bizony ez akkor is működik, ha csak magasnak érzékeljük őket.  
A férfiak esetében például a magasság sokszor tud gátlás forrása lenni, talán többször, mint a nőknél. Általában a kerekebb arcukkal nem olyan elégedettek a férfiak.

Tehát, ha úgy érzed, hogy szeretnéd magadat magasabbnak vagy alacsonyabbnak mutatni, akkor nem csak a teljes öltözetedre érdemes figyelned. Hanem arra is, hogyan próbálod meg formázni az arcodat!  

Kerek, rövid arc

Ha kerek az arcod, akkor érdemes arra törkednek, hogy minél hosszúkásabbnak tűnjön.
Ez megteheted úgy, a két oldalról próbálsz lecsípni egy kicsit: ha például borostát növesztesz, az egyfajta árnyékként tereli el a figyelmet az arcod kerekebb részéről a közepére, a szem-orr-száj-ájj vonalára. 
A másik jó trükk, ha nem teljesen rövid a hajad: oldalt enyhén rövidebb, fejtetőn meghagyott, dizájnosan összeborzolt vagy befélsült hajat hordasz, amivel felfelé csalod a szemlélő tekintetét. 
Fontos továbbá, hogy kerüld a kereknyakú vagy garbónyakú felsőket, hagy látszódni a nyakad. Az inged gallérja pedig inkább legyen hosszúkásabb, felefelé mutató, mint szélesebb. 


Nők esetében a hosszab hajjal lehet ügyesen trükközni: az arc két oldalát takaró, hosszúkás frizura jótékony hatással van az arcformára. De a különböző, hosszúkásabb fülbevalók is segítenek egy kicsit becsapni a szemlélődőket. A felsőrész záródására nekik is érdemes figyelni, inkább válasszanak v-kivágást ha még a nyakuk is rövidebb, mint egy magasan záródót. 

Hosszúkás arc

A hosszú arcú férfiaknak előnyösebb, ha a borostájuk, szakálluk az arc alsó részéből vesz el, bár ez elég nehezen kivitelezhető. De az biztos, hogyha ők egy magasabb frizurával tovább emelik a fejbúbjukat, akkor méginkább rádobnak a hosszú arc érzetére. 
A nők számára itt több a lehetőség: ha el akarnak venni az arcuk hosszúságából, próbálják meg a hajvonalukat lejjebb hozni, kicsit jobban a homlokba fésülni a hajukat. A fülbevalók közül a kerekebb formákat részesítsék előnyben, és amennyiben a nyakuk nem túlságosan rövid, nyugodtan viseljenek garbót, állógallért és más, magasan záródó felsőt.

Én 165 centi vagyok, ami egy erősen közepes magasság. Azonban az arcformám hosszúkás, az arcom jól látható része pedig nagyjából 22 centi. Rendszeresen tippelik a magasságom 170-175 centi körülire, még azok az emberek is, akikkel egy magasak vagyunk. Néha egészen addig nem is hiszik el hány centi vagyok, ami össze nem méretkezünk.


A gyermek-felnőtt fejarányok


Az 1/8-adnál hosszabb arányú fejforma nem csak a magasságra, hanem a korra vonatkozóan is csal egy picikét. A gyermekeknél nem 1/-8ad, hanem sokkal nagyobb, 2/8-ad - tehát 1/4-ed - arányt teszi ki a fej, amikor megszületnek. 
Növekedésünk során a testünk egyre nagyobb arányban teszi ki a magasságunkat. 
Így a nagyobb fejű embereket gyakrabban érezzük fiatalnak, 'örökifjúnak'. 
A nagyfejű emberek egyébként nagyon jól mutatnak a tv-képernyőjén. Szóval ha úgy érzed, nagy a fejed, nincs semmi baj, még lehet tévés karriered! 



Érdekes, mennyi dolgot érdemes számításba venni, ha az ember úgy akar kinézni, ahogy szeretne. A fejforma csak egy dolog a sok közül, ami meghatározza a kinézetedet. Ha kíváncsi vagy arra, neked milyen arányaid vannak és mire kell figyelned az öltözködésed során, gyere el hozzám egy személyes tanácsadásra!


agihuszka.hu
facebook: agi huszka style
instagram: agihuszka_style

képek: celebritynetworthmeasurements.com, shorthairstyle.com, figurdrawingebooks.com, pinterest.com, pinterest.co.uk, thedrawingsource.com

A bejegyzés trackback címe:

https://agihuszka.blog.hu/api/trackback/id/tr2213774530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Agi Huszka Style

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása