Árulkodó jelek: így öltözz az állásinterjúra tavasszal

Az állásinterjú önmagában is hordozhat kihívásokat, amit a szeszélyes tavaszi időjáráshoz passzoló öltözet kiválasztása csak fokozhat. Ehhez hoztam segítséget. 

Mielőtt megtaláltam a hivatásom, és elkezdtem stílustanácsadással foglalkozni, nagyjából hét évet töltöttem el a HR-ben, ennek is legnagyobb részét toborzásban, így kb. 1500 állásinterjú van mögöttem. Számtalan rossz példával találkoztam, ami a megjelenést illeti, de persze akadtak igazán jó, egyedi megoldások is, amelyre a mai napig emlékszem. Elöljáróban annyit, hogy a klasszikus darabok tuti befutók, de érdemes még betartanod néhány szabályt, hogy tényleg bomba legyen az a bizonyos első benyomás.

workshop_huszka_agi_1873_copy.JPG

Öltözz a munkakörhöz

Ahogy az álláspályázat során a pozíció elvárásaihoz igazítod az önéletrajzodat, úgy igaz ez a megjelenésedre is. Általában már az iparág is árulkodó, a bankszektor, a diplomácia vagy a közszféra többnyire szigorúbb az öltözködés tekintetében, mint az IT vagy a marketing, ahogy az sem mindegy, hogy jellemzően ügyfelekkel foglalkozol, vagy háttérmunkát végzel majd.  Nézz utána a cégnek, böngészd át a weboldalát, a közösségi felületeit, esetleg az ott dolgozók profilját, és biztosan kapsz néhány támpontot az elfogadott dress code-ról. Ha mégis bizonytalan vagy, nyugodtan kérdezz rá az interjú előtt – valószínűleg már az igyekezetet is értékelni fogja a HR-es.


Ne legyen túl rövid, túl kivágott, túl testhezálló

Az állásinterjú a szakmaiságodról szól, vagyis nem itt kell megmutatnod az alakod és az egyéniséged. Akármennyire is lázadónak érzed magad, érdemes a klasszikus vonalakat preferálnod, és maximálisan megfelelned az üzleti öltözködés szabályainak. Természetesen ez nem egyenlő az iskolai ünnepségekről ismert fekete-fehér kombinációval (bár vannak munkahelyek, ahol éppen ez a sztenderd), viszont van, ami örökérvényű: hölgyek nadrágot és szoknyát is viselhetnek, ez utóbbi legfeljebb nyolc centivel érhet térd fölé, és kötelezően ajánlott hozzá a harisnya, férfiaknak azonban kizárólag a hosszúnadrág megengedett. Ami a felsőrészt illeti, mindenképp figyeljünk az anyagvastagságra, a túl lenge, átlátszó daraboknak nincs helye a személyes bemutatkozáson, ahogy a spagettipántos topok is kerülendők! Az erősebbik nem képviselői tartózkodjanak a rövidujjú ingektől, sokkal stílusosabb benyomást kelt a hosszú ujjú változat, lazán feltűrve.


Törekedj az egyensúlyra

A fentiekkel összhangban maradva némi egyediséget is belevihetsz a megjelenésedbe, de soha ne ess át a ló túloldalára: vagy a szabás legyen egy kicsit extrább, de a szín visszafogott, vagy pedig a szabás klasszikus, egy kis színnel feldobva. Ha nem szeretnél kísérletezni, egy apró, finom kiegészítő formájában is megadhatod azt a pluszt a megjelenésednek, ami által kitűnhetsz a gyakran unalmas jelöltek közül. Ez lehet egy szép ékszer, egy színes cipő, vagy férfiak esetén egy izgalmasabb nyakkendő, ami az interjúztatónak is segíthet később visszaidézni a beszélgetéseteket. Egy személyes példám erre: a mai napig előttem van annak a hölgynek az arca, aki egy visszafogott Eiffel tornyot viselt a nyakában, egy francia munkára interjúzva. Ha a kis medálra gondolok, a bemutatkozása is az eszembe jut – na pont ez a lényeg, ha a tökéletes megjelenésről beszélünk!


Rétegezz

A tavasz bőven tartogat meglepetéseket, már ami az időjárást illeti: napfényes 25 fok éppúgy előfordulhat, mint ennek a fele, szakadó esővel. Ha túl vastagon öltözöl, garantáltan le fogsz izzadni az amúgy sem stresszmentes helyzetben, persze az sem igazán szerencsés, ha fázva kell a legjobb formádat hoznod. Egy blézer, zakó vagy pulóver igazán jó szolgálatot tesz ilyenkor, hiszen szükség esetén akár le is veheted ezt a plusz réteget, de ha ezt a megoldást nem érzed magadénak, vegyél a tavaszi kabátod alá egy egyszerű, steppelt mellényt, amit aztán a kabáttal együtt le is vehetsz, vagyis pont akkor melegít, amikor szükséged van rá, de az összképet sem befolyásolja. És ha már az összképnél tartunk: plusz 10-15 fok felett mondj búcsút a prémes télikabátnak és a téli, bélelt lábbeliknek, válassz helyette az évszakhoz illő, elegáns, ugyanakkor kényelmes cipőt.


Legyen egy jól bevált szetted

Ha éppen most vagy álláskeresésben, és rendszeresen interjúzol, érdemes biztosra menned: állíts össze egy olyan szettet, amiben igazán jól érzed magad, így ugyanis két legyet üthetsz egy csapásra! Az egyenruhát számtalan helyen alkalmazzák – nem véletlenül: azon kívül, hogy egységessé teszi a munkatársak megjelenését, abban is segít, hogy az érintettek ténylegesen belebújhassanak abba a szerepkörbe, amit a munka megkíván tőlük. Pontosan így működik ez az állásinterjú esetén is. Egyrészt leveszi a válladról a ruha kiválasztásával járó döntési stresszt, másrészt, ahogy magadra öltöd a megszokott viseletet, könnyebben és hatékonyabban tudsz belebújni az interjúzós énedbe is.

+1 az ördög a részletekben rejlik

Közhely, de igaz: első benyomást csak egyszer tehetsz, éppen ezért ajánlott még akkor is átgondolni az interjús összeállításodat, ha egyébként nem hoz lázba az öltözködés. Persze érdemes az arany középúton maradnod, az általános rendezetlenség, vagyis az érzet, hogy a felvett darabok nem passzolnak egymáshoz, éppúgy ronthat a megítéléseden, mint a merev megkomponáltság. A legfontosabb, hogy komfortosan érezd magad, és magabiztos legyen a fellépésed abban, amit viselsz, de ezt semmiképp se egy vadiúj darabbal próbáld elérni. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy szúrós varrás, egy nadrágból folyamatosan kicsúszó ingalj, vagy egy állandóan felcsúszó ceruzakszoknya miatt feszengsz, miközben a figyelmedet az interjúra és az interjúztatóra kellene összpontosítanod. Helyezd a hangsúlyt inkább a részletekre: ellenőrizd az összképet indulás előtt, majd a helyszínen is (érkezz 5 perccel korábban!), különös tekintettel a cipőd tisztaságára, a hajadra, a sminkedre vagy épp a nyakkendődre. És ne feledd: inkább öltözd túl a beszélgetést, minthogy alulöltözött legyél, hiszen a megfelelő megjelenés egyértelműen a tisztelet kifejezése. Ha ezen a leendő munkáltatód mégis fennakad, akkor nem ott van a te helyed, és nyugodt szívvel állj is tovább!

Szövegezésben segítségem Istók Niki.

 Agi Huszka Style

Facebook: Agi Huszka Style

Instagram: Agi Huszka Style

A bejegyzés trackback címe:

https://agihuszka.blog.hu/api/trackback/id/tr6414750213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Agi Huszka Style

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása