A 2018-as év divatszínéről, az ultraibolyáról

Ha egy ici-picit is követed a divatot akkor már nem újdonság számodra, hogy a Pantone az ultraibolya színt választotta meg a 2018-as év színének. Minden évben a társaság kiválaszt egy színt, amellyel az adott év hangulatát szeretnék meghatározni, és a divat számára ajánlot színnek kiáltják ki.

pantone-color-of-the-year-2018-ultra-violet-banner.jpg

Mi is ez az ‘év színe’ dolog?

A divat a trendekről és a megújulásról szól, és ezzel együtt természetesen arról, hogy téged vásárlásra ösztönözzön. Biztosítva azt, hogy minden évben mást és mást láss a boltokban és mindenképpen vegyél is valamit, félévente más színeket határoz meg divatszínként egy arra összehívott társaság.

Ezek a színek a legtöbb tervező kollekciójában megtalálhatóak valamilyen formában, akiket másolva a Zara és a H&M (és a többi, jellemzően plázás üzlet) nemsokára szállítja is neked az elérhető árú darabokat. Az egységesen meghatározott divatszín-paletta biztosítja azt, hogy a különböző boltokban kapható darabok némiképp kombinálhatóak legyenek egymással.

Ezekből a dívatszínekből emel ki egyet a Pantone minden évben, és kreál köré kedves kis történetet, miért is azt választotta. 

Ultra ibolya vagy ultra viola?

Az idei év színe a hideg hőhatású ultra viola, magyarul ultraibolya szín, amely a Pantone szerint bonyolultságával, inspiráló hatásával beleillik a 2018-as év hangulatába. A végtelent, az űrt szimbolizálja, kreatív folyamatok elindítója és művészi hatásával formálja az emberek szemléletét. Akármit is jelentsen ez.

Az egészen biztos, hogy Prince Purple Rain cimű, vagy Jimi Hendrix Purple Haze című száma is hatással volt a Pantone választására. pronce_purple_today_com_1.jpg

Na jó, de hogyan fogok én ezzel a színnel találkozni?

A lila várhatóan több formában meg fog jelenni a boltokban, és nem csak ebben az erős, élénk ultraibolya formájában. A pasztel színek egyébként is trendnek számítanak, és a pasztellila is népszerű lesz. Legyen szó akár lakberendezésről, lakástextilről vagy ruháról.

De ez nem jelenti azt, hogy neked bármiféle érdeklődést kellene mutatnod ez iránt a szín iránt. Ugyanis hiába divatszín, nem mindenkinek áll jól.

pantone_com.jpg

A lila két szín keveréke: az erős, tüzes és határozott pirosé, és a nyugalmat, harmóniát sugározó kéké. A lila színek hidegek, így meleg színtípusoknak nem ajánlottak. Tehát tavasz és ősz típusoknak nem áll igazán jól.

Ha te meleg színtípusba tartozol, akkor hagyatkozz inkább a használati tárgyakra: textilre, kerámiákra, lila csomagolású kozmetikumokra, virágdekorációra vagy éppen a telefonos háttérképére. 
Sok parfüm van, amely csomagolása lila. A parfümök csomagolásánál kifejezetten figyelnek arra, hogy a szín és a küllem nagyjából hasonló imázst tükrözzön. A lila parfümök általában esti, erős, izgalmas, misztikus és virágos nőies illatok szoktak lenni.


De kinek is ajánlott ez a szín?

Az ultraibolya árnyalat a lilák közt is egy szélsőséges szín: erős, élénk és meghatározó. Tél típusoknak alkalmas igazán, nyár típusoknak, akik világosabbak és törtebbek, kicsit szürkés, kevésbé élénk árnyalata előnyös.

Kedves Tavasz és Ősz típusok, kérlek benneteket, ne dőljetek be a “mindenkinek van egy jó lilája” szövegnek. Nem kell ez a szín nektek az arcotok közelében!

Mivel az ultraibolya egy erős és szélsőséges szín, a ruhagyártók sem kapták fel túlzottan. Sok nagy márka kifutójáról is hiányott ez a szín, és ha mostanában benézel egy plázában lévő ruhaboltba, nem jellemző, hogy hegyekben állnának a lila cuccok. Ez nem véletlen: egy ilyen erőteljes, megosztó és kötött színt nem olyan egyszerű kollekciókba kombinálni.
Mutatok pár példát a kifutókról, hogyan használták a lila színt. Érdemes figyelni a színkombinációkra és inspirálódni!

 
Akkor most viseljem vagy ne viseljem?

Ha tetszik, viseld nyugodtan, azonban érdemes arra figyelned, hogy mennyire illik hozzád. Ha meleg színtípus vagy, hordd kiegészítőként vagy alsórészként. Ha sötétek és erősek a saját színeid és hideg színtípus vagy, az arcod közelében is kísérletezhetsz a színnel!

Egy-egy kiegészítőt kockázat nélkül beszerezhetsz, a fenti galéria képei pedig jó inspirációk lehetnek, hogy is érdemes a lilát kombinálnod.

Ha nem tudod mely színek állnak a legjobban és fogalmad sincs, a lila neked való-e, egy színtanácsadás keretében nálam megtudhatod. 
Látogass el a honlapomra, és tudj meg többet a színtípusokról!

web: agihuszka.com
facebook: agihuszkastyle
instagram: agihuszka_style

képek: vogue.com, pantone.com, amazon.com, amazon.co.uk, fragrantica.com, fragrancex.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agihuszka.blog.hu/api/trackback/id/tr9213640816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Agi Huszka Style

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása